Uljara Vodnjan

Uz vino, maslinovo ulje je neizostavni dio istarskog terroira. Ulje je pod kožom nas Istrijana!

Tradicija je stara više od 2500 godina. O tome svjedoče zapisi i arheološki nalazi iz doba Rimljana. Oni su prvi razumjeli izuzetne klimatske uvjete Istre, prenijeli metode kultivacije maslina te prepoznali komercijalni potencijal ulja. Između 1. i 3. stoljeća, maslinarstvo je bilo najznačajnija poljoprivredna djelatnost Istre.

To naslijeđe danas prenosimo kroz Uljaru Vodnjan. Jedna od vodećih istarskih uljara, bez prekida prerađujemo još od osnutka, 1911. godine.

O značaju ovdašnjeg maslinarstva govori i činjenica da su upravo u našim maslinicima u Barbarigi smješteni ostaci najreprezentativnijeg primjera rimske uljare na europskom dijelu Mediterana, iz 1. stoljeća. Prema spisima, bila je to najznačajnija uljara u ovom dijelu svijeta, s istovremenim radom čak 20 tijeskova koji su obrađivali masline s vjerojatno do 300 hektara zemlje. Za usporedbu, većina uljara Rimskog carstva imala je prosječno između tri i šest tijeskova.

Klimatski uvjeti, i znanja prenešena s koljena na koljeno, danas su “sljubljeni” s vodećim tehnologijama. Rezulat je naše ekstra djevičansko maslinovo ulje, svojevrsni istarski zaštitni znak, te jedan od najprepoznatljivijih proizvoda poluotoka.