Punta Cissana

Znanstveno je potvrđeno da maslina rijetko gdje uspjeva iznad 45. paralele sjeverne geografske širine. Istra je jedno od tih rijetkih mjesta, s izuzetnom klimom, a Punta Cissana je za nas jednako izuzetna. Ovo je izuzetno maslinovo ulje! 

Punta Cissana dolazi isključivo od starih istarskih autohtonih sorti, iz nasada u Barbarigi starih između 150 i 200 godina. Selekcija je to buže muške, buže ženske, puntože i rosignole uzgojene na području tradicije maslinarstva do antičkih vremena.

Još je ugledni pisac, Plinije Stariji, u doba Rimskog carstva izjednačio istarsko ulje s onime daleko razvikanijih europskih regija. Pisao je on i o Cissi, antičkom gradiću između Barbarige i Rovinja koji je nestao u tektonskom poremećaju. 

Iza gradića je ostao naziv Punta Cissana, kojem je ovo posebno ulje i posvećeno. 

Pod vodstvom vodećeg stručnjaka koje slavi više od 40 godina rada s maslinama, Edija Družetića, Punta Cissana je za berbu 2019. dobila odličje na natjecanju New York International Olive Oil Competition. 

Kada bi postojala grand cru apelacija za maslinova ulja, Punta Cissana bi ju s ponosom nosila. Riječ je o istinskom vrhu proizvodnje ekstradjevičanskog maslinovog ulja, u ograničenim količinama.